03 noiembrie 2011

# 8.În vale sau pe munte?


Scriptura Iov 17 - 20
 
Îmi place ceea ce John Ortberg spunea într-una din cărţile sale şi anume faptul că „De multe ori momentele noastre de vârf sunt legate de cele mai adânci văi din viaţa noastră.” Dacă eşti undeva în cea mai adâncă vale această afirmaţie îţi va da speranţă, speranţa că într-o zi vei putea sta pe vârful muntelui şi vei putea să vezi întreaga privelişte, dar asta dintr-un loc victorios. Privind de pe munte vei avea o viziune mai bună a lucrurilor. Dacă acum eşti pe unul din vârfurile cele mai tari din viaţa ta, această afirmaţie îţi aduce aminte de locul din care ai plecat.

Poate de cele mai multe ori muntele, vârful ne vorbeşte de victorie, iar valea de înfrângeri, dezamăgiri, lovituri, inimi zdrobite.
Iov, omul nostru despre care tot citim zilele astea, a fost un om care înainte să ajungă în vârful muntelui, a trecut printr-o vale foarte adâncă. Şi citind povestea lui, citind capitolele din zilele astea, probabil că ai caracteriza perioada lui cu nişte cuvinte ca inima zdrobită, tristeţe, disperare. Dar oare doar atât? Dacă te gândeşti la modul în care a sfârşit probabil că vei caracteriza acea perioadă ca şi victorie. OARE?

Personal cred că perioada lui Iov din vale este într-adevăr caracterizată cu o inimă frântă, cu singuritate, dar nu doar atât, eu aş adăuga un cuvânt perioadei acesteia şi anume VICTORIE. Eu cred cu toată convingerea că victoria a fost câştigată în vale. Iov a ales în vale să nu păcătuiască împotriva lui Dumnezeu „Iov nu a păcătuit şi nu a rostit nici un cuvânt de hulă împotriva lui Dumnezeu” (Iov 1:22). Victoria a fost câştigată în vale pentru acolo Iov a ales să meargă mai departe, să nu renunţe, acolo a ales, a visat, a decis că într-o zi se va afla pe un munte, pe vârful din viaţa lui „Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu, şi că se va ridica la urmă pe pămînt.Chiar dacă mi se va nimici pielea şi chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuş pe Dumnezeu. Îl voi vedea şi-mi va fi binevoitor, ochii mei Îl vor vedea, şi nu ai altuia...” (Iov 19:25 – 27). Victoria a obţinut-o în vale, rezultatul ei sau fructul ei s-a văzut deabea cînd Iov, la sfârşitul povestiri, se afla deja pe munte.

Cu inima zdrobită, ,vise năruite, ,speranţe spulberate, rănit şi aproape fără viaţă, dar totuşi respirând, acolo este momentul victoriei, acolo pierzi sau câştigi, secretul este ca niciodată să nu renunţi. Pentru că nu uita , vârful are baza în vale.

A.W.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu